• Подпрозоречни дъски
  • Алуминиеви козирки и первази
  • Уширителни профили

1. Вътрешни подрозоречни дъски (первази) от PVC

Подпрозоречната дъска (перваз) е хоризонтална дъска, която се поставя в основата на прозореца под рамката на дограмата и се захваща за долния край на касата посредством винтове. Този перваз е предназначен да покрива ръба на стената от вътрешната страна към стаята и да пази стената под прозореца. Едно от основните му предназначения е да спира евентуално стекла се вода от конденза по стъклата или с друг произход. Произвежда се от от устойчив PVC материал, със здрава повърхност, профилирана обемна форма, с много кухи камери, чрез които се постигат изключителни изолационни качества, превъзхождащи естествените материали. PVC первазите са лесни за поддръжка и почистване, устойчиви на почистващи препарати, на изтъркване, драскане и пепел от цигари. Не поемат вода, а водните кръгове, които могат да възникнат от влажни саксии или поставени чаши, може лесно да се почистят.

2. Външни первази и козирки

Поставянето на външен перваз ви спестява обработването на зида отвън със строителни материали – теракот, мрамор и други. Первазът спомага и за по-ефективно водоотливане на влагата, тъй като има изразен фабричен наклон. Монтира се челно на касата на прозореца и надстърча напред. Изработен е от алуминий и, освен в стандартно бял цвят, има възможност да се боядисва прахово в цветове от каталога по RAL или в имитация на дърво. Предлага се и в различни ширини, според ширината на стената. При монтаж на первази и козирки на ъглови прозорци, може да се изрежат под ъгъл 45 градуса, така че да покрият ръба на стената под тях, а също и да изглежда като цял перваз. За козирки се използват същите водоотливни алуминиеви первази, които се монтират в долния край на прозореца. Козирките имат преди всичко защитна функция и предпазват стъклата от стичане на вода от етажите над поставената дограма и покривните конструкции.

3. Уширителни профили

Това са PVC профили със специално предназначение. Те се използват за удебеляване/разширяване на касата на PVC дограмата по различни причини. Произведени от също толкова издръжлив на атмосферните условия и UV лъчите материал, както са и профилите на дограмата. Направени са така, че да могат да се сглобяват с касата достатъчна здраво и плътно, без да прониква въздух и влага през мястото на сглобката. Допълнително се свързват и с монтажни винтове. От сечението им се вижда, че вътрешното пространство е разделено с преградни стени, които създават въздушни камери за по-добра изолация. Едно от най-честите им приложения е да се използват вместо трегер над прозорци, стигащи до тавана на стаята. Целта е да се осигури над прозореца достатъчно място до тавана, така че ако се сложи корниз за перде или вертикална щора, при отваряне на крилата, те да не закачат в кукичките. Друга причина за използване на уширител е окачения таван. При поръчка на прозорец, на който ще се монтира и външна ролетна щора, е добре да се предвиди уширение с максимален размер (100 мм), за да се скрие по-голямата част от кутията на щората. Много често, при остъкляване на тераси, се налага да се постави уширение в горния край на прозореца, поради това, че от горната тераса слиза циментовия борд на парапета надолу и в много случаи надминава 40-50 мм, и без използване на уширение поне 30 мм не би могло да се постави горна козирка. Уширителните профили са с различни размери в ширина и зависят от ширината на профила. За 4-камерен профил уширението е 30 мм., като могат няколко уширения да се снадят едно с друго и така да се постигне подходящото разширяване на касата. За 5-камерния профил има 2 варианта: 40 мм и 100 мм. Същото важи и в този случай, но две 100 милиметрови уширения не могат са се мотнират, поради това, че става твърде голяма дистанцията от касата на позореца до стената, и няма как да се дюбелира. Уширителните профили се предлагат в същите цветове, както и PVC профилите.