Алуминият е многофункционален лек материал с минимален разход за поддръжка. Има дълъг живот, устойчив е на метеорологични условия и корозия, може лесно да се формова и да се преработва многократно с минимални загуби на материал. Високият разход на енергия, необходим за производството на алуминий, оскъпява продукта.

Алуминиевата дограма се използва навсякъде, където съществуват повишени изисквания за здравина или се налага по-забележим растер на конструкцията. Затова този материал доминира при изграждането на окачени фасади. За постигане на задоволителна термоизолация алуминиевите профили трябва да бъдат термично разделени посредством полиамид. Като правило външните повърхности на профилите са елуксирани или прахово боядисани. Качествената повърхностна обработка е издържлива на корозия и със стабилен дълготраен цвят.

Фирма „БРАТОВАНОВ“ ЕООД – Габрово  разполага с голямо разнообразие от алуминиеви врати – бели и цветни. Профилите могат да  бъдат боядисани прахово по RAL и в дървесен декор.